Ratatuj

Ewelina
Zupy
03.09.2014 20:57
Ratatuj

Przepis

Ratatuj (ratatouille)

Ratatuj, czyli francuskie ratatouille, to pyszne wegetariańskie danie. Najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa są świeże, aromatyczne i pełne smaku.

Ratatuj to rodzaj bęzmięsnego lecza. Sławę przyniosła mu bajka animowana o przygodach sympatycznego szczurka, który został kucharzem :)

Składniki:

1 duży bakłażan

2 średnie cukinie

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

3 pomidory

świeża bazylia, oregano i tymianek lub mieszanka suszonych ziół prowansalskich

sól, pieprz

Przygotowanie:

W przygotowaniu ratatuj ważna jest kolejność dodawanych składników. Chodzi o to, by najtwardsze zdążyły zmięknąć, a delikatniejsze się nie rozpadły.

Pracę zaczynamy od "wyciągnięcia" goryczki z bakłażana. Kroimy go w cienkie plasterki i solimy. Po 15 minutach odsączamy powstały płyn ręcznikiem papierowym.

Następnie przygotowujemy "bazę" naszego ratauja. Papryki (bez gniazd nasiennych), cebulę i pomidory kroimy w dużą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej paprykę. Kiedy zmięknie dodajemy do niej cebulę i posiekany czosnek. Po chwili dorzucamy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem, po czym mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut.

W tym czasie na patelni podsmażamy cukiniowe krążki. Kiedy zmiękną wrzucamy je do garnka. Na koniec podsmażamy przygotowane wcześniej kawałki bakłażana, dorzucamy je do pozostałych składników, wszystko razem delikatnie mieszamy i gotujemy dalej pod przykryciem na małym gazie przez kolejne 20 minut.

Gotowe!

Ratatuj serwujemy udekorowane świeżymi ziołami i zagryzamy francuską bagietką :)

Bon appetit!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną