Chłodnik z pieczonych pomidorów i papryk

Ewelina
Zupy
16.07.2014 9:46
Chłodnik z pieczonych pomidorów i papryk

Przepis

Składniki (na ok 6 porcji):

ok 4 sporych pomidorów (użyłam malinowych)

ok 5 papryk (czerwonych)

1 czerwona cebula

ok 6 ząbków czosnku (można dać więcej)

1 papryczka chilli z pestkami

świeże zioła: kilka gałązek tymianku, garść listków bazylii, garść listków oregano, kilka listków lubczyku*

oliwa z oliwek

ok 4 łyżek octu balsamicznego

dodatki: pokruszone orzechy włoskie, krem balsamico, ew. pieczywo

*można użyć suszonych, chociaż do tego dania świeże będą moim zdaniem lepsze.

Przygotowanie:

Pomidory przekrajamy na pół, odkrajamy ogonki, to samo robimy z paprykami i papryczką chili. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół. Warzywa układamy na blaszkach do pieczenia, dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy lekko oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy świeże zioła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po upieczeniu wybieramy ząbki czosnku i wyciskamy je z łupinek do dużego garnka (czosnek powinien być kremowy, miękki i słodki) następnie przekładamy wszystkie pozostałe składniki do tego samego garnka, razem z sokami, które wypłynęły z warzyw (uwaga, jeśli skórka od papryki lub pomidora się lekko przypaliła, należy ją usunąć). Wszystko dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą, gładką masę. Następnie zupę należy przetrzeć bardzo dokładnie przez sito – wtedy stanie się kremowa i aksamitna. Przecieranie przez sito jest czynnością konieczną, żeby pozbyć się skórek i pestek, czego niestety nie da się zrobić wcześniej. Zupę doprawiamy octem balsamicznym, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy z oliwek (ok 1 łyżki), dodajemy ew. przyprawy: sól, pieprz, zioła. Zupę podajemy na zimno posypaną orzechami włoskimi i skropioną lekko kremem balsamicznym i ew. z pieczywem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną