KREM ZE SZPARAGÓW

Krzysztof
Zupy
13.05.2014 7:10
KREM ZE SZPARAGÓW

Przepis

Składniki:

1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe

1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych)

3 ziemniaki

1 mała cebula

ząbek czosnku

jogurt naturalny grecki - do smaku

sól,

pieprz,

cukier,

liść laurowy

ziele angielskie

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz. Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek czosnku. Całość dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,odrobiną cukru i blendujemy.Przed podaniem posypujemy zieleniną i układamy na wierzchu kilka główek szparagów.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną