Zapiekanka gołąbkowa

Agnieszka
Zapiekanki
03.03.2017 11:06
Zapiekanka gołąbkowa

Składniki: kapusta włoska (800 g) 700 g mięsa mielonego (użyłam karkówki) 150 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie) sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml bulionu (można zastąpić 500 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego) Na wierzch ułożyć ostatnią część kapusty i lekko przemieszać ją z sosem. Ta wersja kapuścianego przysmaku jest łatwiejsza w przygotowaniu, bo unikamy kłopotliwego dla wielu, oddzielania liści od kapusty i zwijania gołąbków. Wystarczy tylko wyciąć zgrubienia na liściach, posolić po poszatkowaniu i wydłużyć czas pieczenia o 20 minut. Zaoszczędzicie też trochę czasu, bo zarówno przygotowanie zapiekanki, jak i sam czas pieczenia jest dużo krótszy niż gotowanie gołąbków. Do zapiekanki wybrałam kapustę włoską, ale możecie przygotować ją z innej, białej lub pekińskiej. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem lub sosem sojowym. Ułożyć kolejną część kapusty, przykryć farszem mięsnym i zalać pozostałym sosem. Przygotować sos: W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Mieszankę energicznie zamieszać i postawić z powrotem na ogień. (patrz zdj.) Na kapuście rozsmarować połowę farszu mięsnego i zalać mniejszą częścią sosu. A jeśli lubicie kapustę lekko chrupką, taką al’dente, włoskiej i pekińskiej nie musicie wcale obgotowywać. Na dnie naczynia ułożyć 1/3 część kapusty. Pamiętajcie wtedy o wydłużeniu lub skróceniu czasu obgotowania kapusty. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko posolić. Znów postawić na ogniu i cały czas mieszając zagotować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2017/03/Zapiekanka-golabkowa.html