Meksykańska zapiekanka - taco

Ewelina
Zapiekanki
06.02.2014 21:51
Meksykańska zapiekanka - taco

Przepis

Przepis na placki:

Składniki na muszelki tacos:

mąka kukurydziana (100g)

mąka pszenna (50g)

woda (75ml)

przyprawy (sól)

Przygotowanie:

Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną, dodajemy pół łyżeczki soli, wlewamy gorącą wodę i mieszamy ciasto, aż woda połączy się lekko z mąką. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie zwartą elastyczną kulką. Wałkujemy na grubość ok. 2mm i wykrawamy koła wielkości dużego półlitrowego kubka. Każdy placek posypujemy pikantną przyprawą, np. meksykańską. Smażymy obustronnie na patelni, dociskamy placki czubkami widelców, jak chwilę potrzymamy w jednym miejscu, to w okolicy będą nam się robić napowietrzone bąbelki. Smażymy chwilę, aż będą lekko rumiane. Trzeba uważać, żeby nie przypiec zbyt mocno, bo będą suche i stracą elastyczność. Gotowy placek zawijamy w muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia w takiej pozycji. Ja użyłam do tego kratki z piekarnika, wsadzałam muszelki do góry dnem pomiędzy pręty. Z podanych proporcji wychodzi 10 muszelek. Można je przechowywać, z czasem są bardziej miękkie i elastyczne, ale dalej smaczne.

Przepis na farsz:

- mięso mielone 0,5 kg

- 2 średnie cebule

- pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej

- czerwona czubrica do smaku lub inna pikantna przyprawa.

- sól

- pieprz

- olej do smażenia

Tak przygotowane mięso mielone podsmażyć na patelni.

Opcjonalnie można dodać jeszcze czerwoną paprykę oraz czerwoną fasolę ale to już wg uznania :)

Na koniec do każdego taco dodajemy łyżkę śmietany a następnie posypujemy startym żółtym serem. Piec ok 10 min w 180 stopniach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną