Zapiekany kalafior pod beszamelem

Ewelina
Zapiekanki
02.01.2014 12:52
Zapiekany kalafior pod beszamelem

Przepis

Kalafior zapiekany w sosie serowym

1 duży kalafior

ok. 600 ml pełnego mleka

kilka ziaren pieprzu

kilka goździków

liśc laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

50 g masła

5 łyżek mąki

świeżo starta gałka muszkatołowa

200 g sera cheddar, startego

sól/pieprz

Kalafior myjemy i dzielimy na kilka części, wkładamy do parownika i gotujemy na parze aż kalafior będzie na wpół miękki.

W tym czasie zagotowujemy mleko wraz z ziarnami pieprzu, goździkami, liściem laurowym i zielem angielskim. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 30-60 minut. Odcedzamy i ponownie przelewamy do rondla. Dodajemy mąkę, mieszamy energicznie, dodajemy masło i świeżo startą gałkę muszkatołową, zagotowujemy mieszając. Dodajemy większośc startego sera i gotujemy na małym ogniu mieszając przez kolejne10-15 minut. Na wpół ugotowany kalafior przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy równomiernie sosem i posypujemy po wierzchu pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekamy ok. 30 minut.

Podajemy od razu na przykład z młodymi ziemniaczkami.