Tarta z warzywami

Ewelina
Zapiekanki
02.04.2015 10:47
Tarta z warzywami

Składniki

Składniki ciasto:

1 1/2 szklanki mąki

1 jajko

1/2 kostki masła (100g)

2 łyżki śmietany 18%

Farsz:

3 jajka

3 łyżki śmietany 18%

3 łyżki sera cheddar

kawałek cukinii

garść zielonych oliwek

kilka pomidorków koktajlowych

2 suszone pomidory

kukurydza

rukola do posypania tarty

sól

pieprz

rukola

Przepis

Wszystkie składniki do ciasta zagniatamy, gotowe ciasto trochę rozwałkowujemy. Przekładamy do naczynia lekko wysmarowanego masłem. Na ciasto nakładamy folię aluminiową i ja wysypałam fasolę. Ciasto zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach 15 minut. Następnie wyjęłam, zdjęłam folię z fasolą. W międzyczasie jak ciasto nam się podpieka przygotowujemy sos i warzywa. Do miseczki wybiłam jajka (roztrzepałam je), dodałam śmietanę i ser, przyprawy - wymieszałam. Warzywa pokroiłam (cukinie i oliwki w plastry, pomidory na pół, suszone na drobniejsze kawałeczki). Na ciasto wylałam przygotowane jajka z serem i śmietaną. Na to poukładałam warzywa. Włożyłam do piekarnika i zapiekłam jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypałam świeżą rukolą :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną