Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

Niezły
Zapiekanki
02.01.2015 8:10
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

Przepis

Składniki:

500 g makaronu lasagne

250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)

150 g świeżego szpinaku (może być mrożony )

150 g pieczarek

5 ząbków czosnku

1 puszka pomidorów

1 duża cebula

15 g świeżej bazylii

1 łyżeczka oregano

1 papryczka chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

sól, pieprz do smaku

300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi)

sos beszamelowy:

500 ml mleka

100 g masła

1/3 szklanki mąki pszennej

sól

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski.

Następnie na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy szpinak i 3 przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie n patelni rozpuszczamy jedna łyżkę masła, wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko dusimy i doprawiamy sola i pieprzem.

Sos beszamelowy przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje.

W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera, układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy makaronem, drugą częścią sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera i wszystko przykrywamy pierzynką z sosu beszamelowego.

Czas pieczenia:

Pieczemy w 180 C, przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół aby beszamel nie przypalił się.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną