Zapiekanka z mięsa mielonego

Ewelina
Zapiekanki
13.12.2014 10:21
Zapiekanka z mięsa mielonego

Przepis

SKŁADNIKI :

500 g mięsa mielonego,wieprzowego z łopatki

250 g pieczarek pokrojonych w talarki

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 średnie cebule pokrojone w kostkę

1 puszka czerwonej fasoli

2 jajka

sól,pieprz i chilli do smaku

przyprawa meksykańska do mięsa,dowolna

1 opakowanie kindziuka w plastrach 100 g

MASA KUKURYDZANA :

1 puszka kukurydzy

1 ząbek czosnku

sól do smaku

1 łyżka śmietany

1 jajko

2 łyżki maki pszennej

kilka plastrów kindziuka

kilka zielonych papryczek chilli pokrojonych w plasterki

natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE :

Mięso przekładamy do miski,dodajemy pokrojone pieczarki,odcedzoną fasolkę,jajka,kilka plastrów pokrojonego kindziuka (trochę zostawiamy do dekoracji),czosnek i wszystkie przyprawy.Dokładnie mieszamy mięso.Pozostawiamy mięso w lodówce na około 1 godzinę aby dobrze przeszło przyprawami.

Kukurydzę odcedzamy,przekładamy do miski ,dodajemy śmietanę oraz jajko i miksujemy z pomocą blendera (jeżeli nie mamy możemy ugnieść ją widelcem).Powstałą masę doprawiamy oraz zagęszczamy mąką.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy masę mięsną,lekko ją dociskając,na wierzch wylewamy masę kukurydzaną,posypujemy papryczkami i kindziukiem pokrojonym w kostkę.

Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 *C.Kiedy zacznie się zarumieniać zmniejszamy temperaturę.

Zapiekankę podajemy ciepłą.Ja dodatkowo do zapiekanki dołożyłam chipsy nachos.Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną