Zapiekanka ziemniaczana

Ewelina
Zapiekanki
16.11.2014 9:36
Zapiekanka ziemniaczana

Przepis

Składniki:

12 średnich ziemniaków

Farsz mięsny:

450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

3 łyżki sosu Worcestershire

1 ząbek czosnku

1 szalotka

2 łyżki oliwy

1 łyżka czubricy czerwonej

1/2 łyżeczki tymianku

szczypta papryki chili

pieprz

sól

Farsz porowy:

1 duży por

1/2 puszki groszku konserwowego

1 pęczek szczypiorku

pieprz biały

sól

Sos:

200 g śmietany 18%

100 ml mleka

2 łyżki sera pleśniowego blue

3 łyżki sera żółtego emmentaler

50 g serka topionego gouda

2 szczypty gałki muszkatołowej

pieprz kolorowy

sól

Dodatkowo:

100 g sera żółtego

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy,zalewamy wodą,dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Na rozgrzana oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek.Chwilę podsmażamy,dodajemy mięso i mieszamy.Następnie dodajemy wszystkie przyprawy,mieszamy i przekładamy do miski.Na tej samej patelni rozgrzewamy masło.Wrzucamy pokrojony drobno por i szalotkę.Mieszając podsmażamy około 2-3 minut,aż por zmięknie.Dodajemy groszek i przyprawiamy solą i pieprzem.Gotowy farsz dodajemy do farszu mięsnego,mieszamy.Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.

Sos:

Do rondelka wlewamy mleko,dodajemy śmietanę i wszystkie sery.Doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy na małym ogniu około 2-3 minut.Sos wyraźnie zacznie gęstnieć.W międzyczasie dodajemy przyprawy.Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Ziemniaki kroimy na plasterki.Na dno naczyń żaroodpornych* wlewamy łyżkę sosu i rozprowadzamy go po dnie.Układamy warstwę ziemniaków.Na ziemniaki układamy grubą warstwę farszu.Przykrywamy plasterkami ziemniaków,polewamy resztą sosu.Pozostałą część farszu wykładamy na wierzch zapiekanki,posypujemy startym serem i oprószamy papryką chili.Pieczemy w temperaturze 180′C około 30 minut.Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

*Użyłam czterem małych naczyń żaroodpornych do przygotowania zapiekanki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną