Zapiekanka z mięsem mielonym oraz ryżem

Krzysztof
Zapiekanki
02.10.2014 13:23
Zapiekanka z mięsem mielonym oraz ryżem

Przepis

Składniki:

pół kilo mięsa mielonego – polecam z łopatki

100g ryżu – gotowanego na al dente

200g pieczarek

1 mała cebula

pół papryki

natka pietruszki

100 ml śmietany 30%

200 ml kwaśnej śmietany 18%

150 ml śmietany 12%

1 duże jajko

koperek

sól, pieprz, papryka mielona ostra

mąka do oprószenia

tłusz do wysmarowania naczynia

olej do smażenia najlepiej rzepakowy

Ugotowany na sypko ryż połącz ze śmietaną 12%, drobno posiekanym koperkiem ( około pół pęczka), dopraw szczyptą soli, pieprzu, papryką. Wymieszaj i odstaw. Na rozgrzaną patelnię wlej ok 2-3 łyżek oleju, wrzuć drobno pokrojoną cebulę – polecam cebulę „czosnkową”. Gdy tylko się zeszkli, dodaj do niej mięso mielone, posól i popieprz. Dodaj do smaku łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj i gdy tylko mięso się podsmaży, zdejmij z gazu. Przełóż do miseczki. Pieczarki obierz, wymyj, pokrój, a następnie podsmaż z odrobiną soli i pieprzu na patelni po mięsie. Do miseczki wlej śmietany 18% oraz 30%, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, papryką, ewentualnie curry. Dokładnie roztrzep. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, obsyp mąką. Na dnie równomiernie ułóż ryż, wyrównaj, przełóż mięsem i połóż warstwę pieczarek i Wyrównaj z wierzchu i zalej sosem. Udekoruj kilkoma plaserkami papryki. Wstaw do piekarnika, piecz około 25 – 30 minut. Gotowe! :D

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną