Cannelloni z mięsem mielonym i sosem

Ewelina
Zapiekanki
05.09.2014 20:41
Cannelloni z mięsem mielonym i sosem

Przepis

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Dziś proponuję smaczne danie dla miłośników mięsa mielonego, makaronu i zapiekanego sera.

Cannelloni z pysznym farszem mięsno-pieczarkowym, skąpane w sosie pomidorowym i zapieczone pod serową czapą to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację.

Farsz można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce.

Bezpośrednio przed nagrzaniem piekarnika nadziewamy rurki, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, wstawiamy do piekarnika i obiad robi się już sam.

Składniki:

na 2-3 osoby

10-12 rurek cannelloni

300 g mięsa mielonego u mnie wieprzowo-wołowe

200 g pieczarek

1 cebula

ok. 100 g startego sera żółtego

1 puszka pomidorów krojonych

150 ml przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

pieprz

sól

czosnek granulowany

2-3 łyżeczki przyprawy do dań z makaronem Prymat

1 łyżeczka suszonego oregano

oliwa do smażenia

świeża bazylia do ozdoby

Pieczarki myję, oczyszczam i kroję w półtalarki, cebulę drobno siekam.

Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę na niej cebulę, następnie dodaję pieczarki, całość duszę do momentu, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek.

Uduszone pieczarki z cebulą przekładam na talerz, a na rozgrzaną patelnię dodaję mięso i smażę je ok. 10 minut.

Do usmażonego mięsa dodaję uduszone wcześniej pieczarki wraz z cebulą, puszkę pomidorów oraz doprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do dań z makaronu.

Sos mieszam i duszę na najmniejszym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną i odparuje nadmiar wody, powstały farsz ostatecznie powinien być bardzo gęsty.

Rurki cannelloni(nie gotuję ich wcześniej!) nadziewam farszem, najlepiej robić to małą łyżeczką i układam ściśle jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.

Do misy blendera wlewam przecier pomidorowy, dodaję ząbek czosnku, oregano oraz szczyptę soli.

Całość miksuję do uzyskania jednolitego sosu, którym polewam cannelloni tak, aby każda rurka była w całości pokryta sosem.

Danie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekam przez ok. 40 minut.

Na 15 minut przed końcem posypuję całość żółtym serem i dalej zapiekam.

Po zapieczeniu pozostawiam cannelloni do lekkiego ostygnięcia, następnie podaję porcje udekorowane listkami świeżej bazylii.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną