Pasztet z soczewicy z orzechami

Agata
Boże Narodzenie
13.12.2017 21:50
Pasztet z soczewicy z orzechami

3.5.3228 Jeśli spodobał Ci się przepis na pasztet z soczewicy z orzechami to podziel się nim ze znajomymi i polub mój fanpage na Facebooku! Vegan Loaf with Lentil and Walnuts 24x11cm baking form 150 g dry green lentils 3 bay leaves 1 tablespoon olive oil 1 large onion, chopped 4 cloves garlic, minced 2 carrot, peeled and chopped 2/3 cup chopped peanuts 150g gluten free rolled oats 120 g tomato paste 2 tablespoons pumpkin seeds oil 3 tablespoons ground flaxseed 2 tablespoons nutritional yeast flakes 2 teaspoons dates syrup 1 tablespoon soya sauce 2 teaspoon dried oregano 1/2 teaspoon dried thyme 2 teaspoon dried marjoram 1/2 teaspoon cayenne pepper 1/2 teaspoon ground pepper 2 teaspoons sea salt Cook lentils in water with bay leaves – put it into pot with a boiling water with a bay leaves. Drukuj Pasztet z soczewicy z orzechami keksówka 24x11cm Składniki 150 g suchej zielonej soczewicy 3 listki laurowe 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki ⅔ szklanki posiekanych orzechów arachidowych 150 g płatków owsianych, bezglutenowych 120 g przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżeczki syropu z daktyli lub miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki pieprzu Cayenne ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 2 łyżeczki soli morskiej (lub zwykłej) Możesz dodać do niego suszone pomidory, kiszoną kapustę (tak jak w tym przepisie na pasztet z soczewicy), suszoną żurawinę (jak w tym przepisie na pasztet z kaszy jaglanej) czy suszone grzybki. Po spróbowaniu masy przed pieczeniem stwierdziłam, że jest ten pasztet z soczewicy wyjdzie suchy i mało słony, stąd też dodałam do masy na pasztet sos sojowy i olej z pestek dyni. W misce zmiksuj na gładką masę ⅔ ugotowanej soczewicy, przesmażone warzywa, płatki owsiane, przecier pomidorowy, siemię lniane, płatki drożdżowe, syrop daktylowy lub miód, olej z pestek dyni, przyprawy i sos sojowy. Zapisałam się na zrobienie pasztetu warzywnego i padło właśnie na pasztet z soczewicy. Pasuje bardzo dobrze na Boże Narodzenie, ale ponieważ świetnie smakuje z chrzanem lub ćwikłą to i na Wielkanoc będzie pasować. Kolejny pasztet warzywny – pasztet z soczewicy z orzechami. Można go podać także z sosem na obiad – moim zdaniem najlepiej tu pasuje sos bardziej wyrazisty w smaku, np. czosnkowy lub chrzanowy. Pasztet z soczewicy zrobiłam na blogerską Wigilię – Blogowigilie. Lekko kwaskowaty pasztet wegański z dodatkiem kiszonej kapusty z suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami. Bardzo orzechowy pasztet na obiad lub na kanapki. Pasztet z soczewicy możesz urozmaicić na wiele sposobów. Moja wersja pasztetu jest średnio ostra, ale nic nie stoi na przeszkodzie byś dodał/a do niego posiekaną papryczkę chilli lub więcej pieprzu Cayenne. Pasztet ten jest na bazie kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Orzeszki upraż na suchej patelni (po prostu je przesmaż 2-3 minutki ciągle mieszając). Pasztet jest delikatny w smaku i fajnie rozsmarowuj się na pieczywie. Pasztet z kaszy jaglanej dzięki kapuście kiszonej i suszonej żurawinie ma lekko kwaskowaty smak przełamany słodkością żurawiny. Przełóż do niej masę na pasztet i piecz przykryte folią aluminiową przez 20 minut. Pasztet jest wegański i bezglutenowy, do tego lekko pikantny, ale jeśli chcesz to możesz dodać więcej pieprzy Cayenne i bardzie bardzo pikantny. In medium bowl blend to smooth mixutre lentils (reserve 1/3 for later), cooked veggies, oats, tomato paste, ground flaxseed, nutritional yeast, dates syrup, spices, pumpkin seeds oil and soy sauce. Ponieważ lubię jak coś chrupie to do pasztetu dodałam posiekane orzeszki ziemne, a ponieważ masa wydała mi się mało wyraźna dorzuciłam przecier pomidorowy oraz trochę pieprzu Cayenne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.eksperymentalnie.com/pasztet-z-soczewicy-z-orzechami/