Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem –pyszny wielkanocny obiad!

Gosia
Wielkanoc
13.04.2017 10:32
Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem –pyszny wielkanocny obiad!

- 1 króliki - 200 ml śmietanki - 200 ml białego wina - 250 ml wody - 2 łyżki musztardy dijon - 2 cebule - 2 łyżki mąki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - świeży rozmaryn - oliwa - sól, pieprz Jak przygotować? Królika podziel na 6 lub 8 części. Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu, jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach; jeśli nie, przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni. Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania połowy jego objętości. Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj je folią i pozwól mu odpocząć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://aniastarmach.pl/przepis/krolik-w-sosie-smietanowym-z-musztarda-i-rozmarynem/