Babka parzona z siemieniem lnianym

Małgorzata
Wielkanoc
27.03.2016 17:25
Babka parzona z siemieniem lnianym

Składniki Ciasto 4 i 1/2 szk Mąki Puszystej Tortowej z Lubelli 125 g masła 1 szkl cukru pudru 6 żółtek 60 g drożdży 250 ml mleka 1 cukier waniliowy 1 pomarańcza 2 łyżeczki siemienia lnianego szczypta soli Lukier 1 białko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soku z pomarańczy ok. 3/4 szkl cukru pudru zielony barwnik 1. 5. Dodajemy go do wyrośniętego zaczynu, dosypujemy pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy, siemię lniane, dolewamy sok z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Ubijamy białko, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, stopniowo dosypujemy cukier puder. 8. Formy na babkę ( ja użyłam 6 małych bez kominka) smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tarą lub pokruszonymi biszkoptami. Wzbogaciłam ciasto sokiem z pomarańczy i ziarnami siemienia lnianego. 3. Do letniej masy dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto wypełni foremki ,wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Z żółtek i cukru pudru robimy kogel- mogel. 2. Pozostałe mleko gotujemy i zalewamy nim 1 szklankę mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/03/27/babka-parzona-z-siemieniem-lnianym/