Pascha wielkanocna

Agata
Wielkanoc
27.03.2016 15:42
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna 5 godzin Składniki: 500 g tłustego białego sera 4 żółtka 125 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 200 g śmietanki 36% ziarenka z 1 laski wanilii 2 garści rodzynek 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biały ser mielimy. Następnie miskę z utartymi żółtkami wkładamy do większego garnka z gorącą wodą, garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu. Sitko ustawiamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Miskę zdejmujemy z garnka, do masy dodajemy ser i ucieramy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy masło i też ucieramy. Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się mleka, które gotowało się ze śmietaną, tak powstawał ser, który był bazą paschy. Pascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/03/pascha-wielkanocna.html