Mazurek makowo-kokosowy

Ewelina
Wielkanoc
01.09.2014 14:13
Mazurek makowo-kokosowy

Przepis

Składniki (blaszka 24x40 cm):

CIASTO:

10 białek

125 g margaryny roztopionej i ostudzonej

szklanka cukru

szklanka suchego maku

szklanka mąki

2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:

0,5 litra mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

budyń waniliowy

8 łyżek wiórków kokosowych

250 g margaryny

DODATKOWO:

polewa czekoladowa (użyłam gotowych z białej i mlecznej czekolady, ale można zrobić domową kakaową i posypać wiórkami kokosowymi)

CIASTO. Białka ubić na sztywną pianę ze szczytpą soli. Utrzeć z cukrem stopniowo go dodając. Wsypać mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Przestudzoną margarynę wlewać stopniowo stale mieszając. Przelać do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok 30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.

MASA. Mleko wlać do garnka i odlać pół szklanki. Do garnka wsypać cukier i wiórki. W pół szklanki mleka wymieszać obie mąki i budyń. Ugotować budyń- do gotującego mleka wlać mleko z mąkami i budyniem ciągle mieszając. Kiedy zrobi się gęsty, odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć z margaryną.

Wystygnięte ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować spodnią część masą, przykryć wierzchnią częścią. Udekorować polewą.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną