Kokosowe trufle jaglane z czekoladą

Agata
Wielkanoc
30.03.2018 11:00
Kokosowe trufle jaglane z czekoladą

Kokosowe trufle jaglane z czekoladą 100 g suchej kaszy jaglanej 100 g wiórek kokosowych ¾- 1 łyżki stewii 50 g białej czekolady (lub karmelowej) do obtoczenia wiórki kokosowe (jeśli chcesz zrobić takie żółte jak ja to zobacz powyżej jak zafarbować wiórki) jagody goji na dziób lukier do zrobienia oczu mazak spożywczy lub kawałeczki ciemnej czekolady W środku też nie ma migdału, ale nic nie szkodzi by i do kurczaczka taki migdał wsadzić ;) Te trufle jaglane robiłam już z białą czekoladą, z białą czekoladą z mango i z czekoladą karmelową. Największy problem miałam z oczami, bo nie mam gotowych “oczu cukrowych i musiałam sobie radzić z cukrem pudrem, strzykawką i mazakiem spożywczym, ale jako tako wyszło ;) Oprócz różnicy w wyglądzie te trufle jaglane różnią się od poprzednich też składem i konsystencją. Kuleczki obtocz w zabarwionych wiórkach kokosowych (jak barwić wiórki we wpisie), za pomocą strzykawki i lukru zrób oczy i wciśnij w nie kawałki czekolady (lub gdy lukier zastygnie narysuj czarne kropki mazakiem spożywczym, ale ostrzegam mogą się rozpłynąć). Oczy jak już wspomniałam wyżej to domowy lukier i pisak spożywczy, co niestety nie sprawdza się jeśli chcemy by kurczaczki chwilę poleżały – mazak rozpływa się w lukrze i kurczaczki robią się trochę straszne. Jeśli masa wydaje ci się zbyt luźna i nie możesz z niej uformować kulek, dodaj płatki jaglane lub kaszę “mannę bezglutenową. Tym razem pobawiłam się trochę w kuchni i moje trufle jaglane (najlepiej jak potrafiłam, a daru do tego nie mam ;) ) ozdobiłam. Teraz pora na trufle jaglane z białą czekoladą, też kokosowe, ale już niewegańskie. Trufle są mnie kokosowe, ponieważ kaszę gotowałam na wodzie, a nie jak poprzednio na mleku kokosowym. Jeśli wody w czasie gotowania jest za mało, a kasza zaczyna się przypalać wlej jej trochę więcej. Ponieważ wszędzie widzę te zające postanowiłam pokazać, że kurczaczki też są słodkie i wcale nie gorsze od zajęcy. Żółte piórka zrobiłam z zabarwionych barwnikiem spożywczym wiórek kokosowych, natomiast dziób stanowią jagody goji. Jeśli szukasz słodkich potraw na bezglutenową Wielkanoc to polecam Ci także: Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz tutaj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.eksperymentalnie.com/trufle-jaglane-z-czekolada-na-wielkanoc/