Wytrawne mufiny z sosem miodowo - rokitnikowym

Magda
Śniadania
11.03.2017 23:01
Wytrawne mufiny z sosem miodowo - rokitnikowym

Nie raz użyję go w innych daniach, to pewne 🙂 Na ciasto potrzebujemy: 2 jajka 2-3 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki do ciasta: 200g boczku (tak, uwielbiam boczek, mam ostatnio na niego fazę 😛 ) 1 duża cebula 100g sera żółtego 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek suszonego tymianku 1 łyżeczka soli (najlepiej dostosować do własnego smaku) Blacha której ja używam jest z firmy Wilton i była zakupiona w sklepie AleDobre.pl, który z resztą serdecznie polecam 🙂 Ciasta wystarcza na 5 jumbo muffinów i one pieką się około 50 minut. Albo wypiekamy je w blaszce na tradycyjne babeczki albo w takiej jak ja, czyli na jumbo muffiny. Boczek kroimy w kostkę, ja wolę większą, cebulę w piórka a ser trzemy na grubym oczku tarki. Na 3 minuty przed zakończeniem pieczenia dodaję troszkę sera na górę. So sosu potrzebujemy: 3 łyżki dżemu Łowicz 100% Rokitnik 1 łyżka musztardy zwykłej 1 łyżka oliwy Mniejszych właściwie nigdy nie liczyłam ale powinno wyjść 10 – 12 babeczek, a czas pieczenia około 15 – 18 minut. Najlepsze podane na gorąco, prosto z pieca. Lubię te wersje wytrawne w większej formie bo przypominają mi bułkę. Same muffiny są troszkę suche, ale z sosem… Muffiny z boczkiem, cebulką i żółtym serem robiłam nie raz. W misce najpierw roztrzepujemy mokre składniki: jajka, mleko i olej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mietowygarnuszek.wordpress.com/2017/02/03/wytrawne-muffiny-z-sosem-musztardowo-rokitnikowym/