Domowa granola z płatkami owsianymi

Bez Cebuli
Śniadania
26.06.2015 12:07
Domowa granola z płatkami owsianymi
  • Czas gotowania: 19 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

W mojej ulubionej granoli znalazły się poniższe składniki:

- szklanka płatków owsianych błyskawicznych KUPIEC

- pół szklanki suszonej żurawiny

- pół szklanki orzeszków ziemnych prażonych

- 1/3 szklanki orzechów laskowych łuskanych

- 1/3 szklanki migdałów łuskanych

- 1/3 szklanki orzechów nerkowca

- 1/3 szklanki suszonych bananów

- pół szklanki miodu

- szczypta cynamonu

Przepis

1. Płatki, orzeszki i suszone owoce mieszamy w misce.

2. Dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy, tak aby po przyciśnięciu łyżki masa była zwarta. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę miodu (jeśli zaczniemy odczuwać opór podczas mieszania to znak, że masa jest wystarczająco kleista).

3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy naszą granolę. Dociskamy wierzch i boki, aby masa była jak najbardziej zwarta.

4. Ułożoną na blaszce granolę posypujemy szczyptą cynamonu.

5. Tak przygotowaną masę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Należy kontrolować czas, aby nic się nie przypaliło. Ja zazwyczaj wstawiam na 15 minut na środkową półkę piekarnika, a na ostatnie kilka minut przekładam na najniższą półkę, aby wierzch się nie przypalił.

6. Upieczoną granolę należy odstawić do całkowitego wystygnięcia.

7. Następnie kroimy granolę w plastry o kształcie batonika i przekładamy do słoika.

Do tak przygotowanego kawałka granoli możemy dodać mleko, kefir, jogurt naturalny czy grecki, dzięki czemu uzyskamy zdrowe i szybkie śniadanie. Forma batoników sprawi, że możemy ją również zjeść np. w drodze na przystanek autobusowy :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną