Śniadaniowe batony z płatkami orkiszowymi, migdałami, orzechami laskowymi i morelami

Szara
Śniadania
07.01.2015 14:28
Śniadaniowe batony z płatkami orkiszowymi, migdałami, orzechami laskowymi i morelami

Przepis

SKŁADNIKI (ok.10 sztuk, forma 18x18cm*) :

2 szklanki płatków orkiszowych (200g)

1/2 słoika masła migdałowego Primavika (ok.100g)

1/2 szklanki migdałów (ok.75g)

1/2 szklanki orzechów laskowych (ok.75g)

1 szklanka suszonych daktyli (ok. 150g)

10 suszonych moreli

3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle miksujemy na pastę w blenderze, przekładamy do dużej miski (możemy je wcześniej namoczyć aby łatwiej się zmiksowały). Morele siekamy w drobną kostkę. Następnie do blendera wsypujemy orzechy (w 2 partiach) i delikatnie je siekamy, powinny pozostać w drobnych kawałkach. Przesypujemy je do miski z daktylami. Następnie do tej samej miski dodajemy resztę składników (płatki orkiszowe,syrop klonowy,masło migdałowe i posiekane morele). Dokładnie wszystko mieszamy rękami, mocno ściskając masę i upewniając się, że zmiksowane daktyle i reszta mokrych składników dokładnie i równomiernie pokryła płatki z orzechami. Mieszanka będzie dosyć sypka, ale po dokładnym dociśnięciu do formy i schłodzeniu wszystko się dobrze sklei.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bardzo mocno ją dociskamy, można sobie pomóc płaską szpatułką. Formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kroimy w wybrane kształty. Przechowujemy owinięte w folię aluminiową w lodówce (do 5 dni) lub w zamrażarce (do 2 miesięcy). Gdy zabieramy je ze sobą w podróż, najlepiej jest umieścić je w plastikowym pojemniku, gdyż są dosyć kruche i mogą się bez niego połamać.

Smacznego ☺

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną