Jajecznica na makaronie

Ewelina
Śniadania
24.09.2014 7:44
Jajecznica na makaronie

Przepis

Jajecznica na makaronie

I znowu resztkowe połączenie makaronu i jajek. Kto jak kto, ale ja uwielbiam takie szybkie jedzonko i serwuję je sobie kiedy jestem sama w domu. Rodzina nie woła jeść, więc szybko mieszam wczorajsze pozostałości, a potem rozsiadam się przy stole z książką w ręce, zjadam pomalutku, i nikt mi nie marudzi, ze przy jedzeniu się nie czyta J

Tym razem jednak przygotowałam dwie porcje i poczęstowałam męża - siedział, zajadał i też czytał J

SKŁADNIKI:

resztki ugotowanego poprzedniego dnia makaronu – u mnie penne rigate – w ilości wystarczającej na dwie osoby

2 parówki z indyka

3 jajka

2 łyżki mleka

1 łyżka masła

sól

pieprz

pomidor

1/2 młodej cebuli ze szczypiorem

WYKONANIE:

Pomidora nacięłam na krzyż od strony ogonka, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skóry. Pokroiłam w półplasterki. Cebulkę również pokroiłam w półplasterki, a szczypior w cienkie ukośne paseczki. Jajka umyłam, wybiłam do miseczki, dodałam mleko, sól i pieprz do smaku, i dokładnie roztrzepałam widelcem. Parówki obrałam z osłonek, pokroiłam ukośnie w plasterki. Na patelni rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim parówki, dołożyłam makaron i smażyłam powoli, żeby się zagrzał i troszkę zrumienił. Wlałam roztrzepane jajka i smażyłam mieszając, aż osiągnęły ulubioną przeze mnie konsystencję. Rozłożyłam na dwa talerze. Obok ułożyłam pomidora, na nim cebulę, posoliłam i popieprzyłam. Całość posypałam szczypiorem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną