Mini pizza z jajkiem sadzonym

Krzysztof
Śniadania
05.08.2014 11:52
Mini pizza z jajkiem sadzonym

Przepis

Skład (na około 5 pizz)

Ciasto:

30 dag mąki pszennej

5 dag drożdży świeżych

3/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta cukru

Sos pomidorowy:

pomidory z puszki

3 ząbki czosnku

pół cebuli

łyżka ziół prowansalskich

sól i cukier do smaku

Dodatki:

ser żółty – około 30 dag

20 dag pieczarek

papryka czerwona

papryka zielona

kilka pomidorków koktajlowych

kilka plasterków ulubionej wędliny

kilka różyczek ugotowanego brokułu

około 5 jajek

Zaczynamy.

Maki mieszamy ze sobą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, redukujemy sos, dodajemy zioła prowansalskie, na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy je na kształt małych pizz. Każdą smarujemy sosem, wykładamy na nie kolejno: plaster wędliny, pokrojoną w paseczki zieloną i czerwoną paprykę, pokrojone w plasterki pieczarki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i różyczki brokułu. Mini pizze wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200C około 15 minut, gdy pizze lekko zaczną się rumienić posypujemy je tartym serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut. Na każdą upieczoną mini pizzę, tuż po wyjęciu z piekarnika kładziemy sadzone jajko.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną