Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu

Pati
Śniadania
20.05.2018 16:57
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu

Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki pestek z dyni (u mnie z firmy Helio) sól liście chrzanu Co prawda nie upiekłam chleba, bo to właśnie chleb najczęściej piecze się w takich liściach, ale przygotowałam bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę 😉 Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą następnie owijamy w liście chrzanu (ja spięłam liście wykałaczką 😉 ). W końcu to bardzo stary przepis, a takie na ogół są najlepsze 😉 Motywacją stały się pestki dyni, które otrzymałam od firmy Helio. W Polsce korzeń chrzanu jest bardzo popularny, zwłaszcza na Wielkanoc, ale mało kto wie, że jego liście są również jadane. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Dodajemy 1/4 szklanki mleka i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Już od dawna kusiło mnie aby upiec pieczywo w liściach chrzanu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/pieczywo/buleczki-z-pestkami-dyni-w-lisciach-chrzanu