Sałatka z Koprem Włoskim, Grejpfrutem z Nutą Syropu Klonowego i Pomarańcza

Joanna
Sałatki
17.07.2017 5:54
Sałatka z Koprem Włoskim, Grejpfrutem z Nutą Syropu Klonowego i Pomarańcza

Beta-karoten jest przekształcany w aktywną formę witaminy A ( retinol) – jak wiemy jest ona niezwykle ważna, gdyż odpowiada za poprawne widzenie w ciemności. Jednym z głównych składników sałatki jest bulwa kopru włoskiego – ma ona lekko anyżowy smak – który ja osobiście kocham. W dawnej Anglii występowało te same wierzenie, iż napar z kopru włoskiego pomagał w dolegliwościach takich jak niestrawności. Odrobina soli Przepis na Dressing Z Syropu Klonowego i Pomarańcza: Sok z połowy świeżego pomarańcza 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oliwy z oliwek Współcześnie herbata z dodatkiem odrobiny mielonych zieren fenkułu jest niejednokrotnie stosowana w celu zniwelowania kolki lub poprawy pracy układu trawiennego. Koper włoski na świecie i jego inne zastosowanie: Koper włoski jest znany również ze względu na swoje właściwości terapeutyczne. Według USDA, 100 gram kopru włoskiego to skarbnica krwiotwórczej folacyny, to także i błonnik jak i minerały – fosfor, potas, wapń i magnez. Związki organiczne luteina i zeaksantyna występują w oczach chronią je przed promieniowaniem słonecznym i wolnymi rodnikami ( luteina i zeaksantyna neutralizują wolne rodniki ).