Melon nadziany sałatką

Ewelina
Sałatki
06.07.2015 19:55
Melon nadziany sałatką

Składniki

1 szklanka kaszy kuskus razowej

1 melon miodowy

5 rzodkiewek

1 mała papryka czerwona

1 mała cukinia

1 serek Arla Apetina Tapas ( grillowana papryka i oliwki )

kilka ciemnych oliwek

natka pietruszki, opcjonalnie

owoc granatu

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Przepis

Kaszę gotujemy w jednej szklance wody, cały czas mieszając około 5 minut. Woda szybko wchłonie w kaszę, gaz zakręcamy przykrywamy garnek i pozwalamy kaszy napęcznieć.

Melona przecinamy na pół, wydrążamy środek, kroimy w kostkę ( kilka zostawiamy do szaszłyków).

Napęczniałą i ostudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego melona, poszatkowane rzodkiewki, pokrojoną paprykę ( trochę zostawiamy do szaszłyków ), natkę pietruszki i owoc granatu, doprawiamy do smaku, mieszamy.

Sałatkę nakładamy do miseczek z melona.

Z młodej cukinii robimy obieraczką paski, lekko solimy i pieczemy na grillu lub teflonowej patelni, 1-2 minut z każdej strony. Studzimy, każdy pasek smarujemy serkiem, kładziemy po oliwce i zwijamy jak roladki.

Na patyki do szaszłyków ( robimy około 4 szaszłyki ) nabijamy melona, paprykę, roladkę i czynność tą powtarzamy.

Całość dekorujemy listkami sałaty i natki pietruszki. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy sałatkę samą. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną