Wiosenna sałatka z arbuza i truskawek w stylu azjatyckim

Malgorzata
Sałatki
02.06.2015 10:09
Wiosenna sałatka z arbuza i truskawek w stylu azjatyckim

Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 szklanka truskawek w plastrach, 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę lub w kulki, 100 g sera koziego lub mozzarelli, 1-2 czerwone chilli, 1/2 pęczka kolendry, Sos: 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki soku z arbuza, 1 ząbek czosnku, sok z limonki, syrop z czarnego bzu lub syrop z agawy, 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie), 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, pieprz. To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki. Kochamy truskawki, są znakomitym dodatkiem do wiosennych sałatek, niskokaloryczne i aromatyczne czego chcieć więcej :) Znakomicie smakują otulone limonkowym winegretem w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/06/wiosenna-saatka-z-arbuza-i-truskawek-w.html#more