Ryżowa sałatka z surimi

Ewelina
Sałatki
24.09.2014 18:39
Ryżowa sałatka z surimi

Przepis

Surimi, czyli w dosłownym tłumaczeniu „mielona ryba” to smaczna przekąska, którą lubi podjadać cała moja rodzinka. Próbowałam surimi różnych producentów, jednak najbardziej odpowiadają mi te Lidlowe. Postanowiłam tym razem użyć tych smacznych paluszków do sałatki, która rozeszła się bardzo szybko.

Składniki:

100 g białego ryżu, 10 paluszków surimi, pół puszki kukurydzy konserwowej, pół długiego ogórka zielonego, 1 mała cebula czerwona, pół pęczka koperku, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i koperek drobno posiekać, paluszki surimi pokroić w plasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystko wrzucić do ostudzonego ryżu. Dodać majonez, jogurt i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną