Sałatka z mięsnymi tortellini

Ewelina
Sałatki
22.09.2014 18:44
Sałatka z mięsnymi tortellini

Przepis

Sałatka z mięsnymi tortelloni

Szybka, nieźle wyglądająca i smaczna sałatka z kupnych pierożków. Można ją zrobić z mniejszych pierożków, czyli tortellini, ale ja użyłam większych - tortelloni, ponieważ wcześniej miałam okazję sprawdzić ich smak i przypadł mi on do gustu. Sałatka świetna nie tylko na imprezę. U mnie sprawdziła się zarówno jako danie obiadowe, jak i drugie śniadanie w pracy. Gorąco polecam :)

SKŁADNIKI:

opakowanie 25 dag tortelloni nadziewanych mięsem wieprzowym

kawałek białej części pora

1 pomidor

1 nieduża czerwona papryka

1/2 ogórka wężowego

1/2 puszki kukurydzy konserwowej

kilka plasterków sera salami (ok. 7 dag)

sól

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

WYKONANIE:

Tortelloni ugotowałam w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i zahartowałam zimną wodą. Odstawiłam do ostudzenia.

Pomidora umyłam, sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę.

Pora dokładnie umyłam, przekroiłam na pół, a potem na plasterki, przelałam wrzątkiem na sicie, osączyłam.

Ogórka umyłam, obrałam ze skóry, pokroiłam kostkę.

Paprykę umyłam, usunęłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam w kostkę.

Kukurydzę odsączyłam z zalewy.

Ser żółty pokroiłam w kwadraciki.

Wszystkie składniki poza pierożkami umieściłam w misce, dodałam majonez i jogurt, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam.

Dodałam przestudzone tortelloni i delikatnie wszystko razem wymieszałam, uważając, żeby pierożki się nie porozrywały.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną