Sałatka jakiej nie znacie

Ewelina
Sałatki
12.09.2014 21:10
Sałatka jakiej nie znacie

Przepis

Autorka tego przepisu, czyli Heidi Swanson ze 101 Cookbooks, powinna moim zdaniem dostać za niego nagrodę ☺.

Od dawna, jej strona jest jedną z moich największych inspiracji. Uwielbiam jej przepisy za prostotę, ciekawe połączenia smakowe i przystępność. Gdy natrafiłam na jej blogu na tą sałatkę i przeczytałam składniki, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Kukurydza, w bardzo prostej postaci, którą bardzo lubię, w połączeniu z kokosem i moim ulubionym tymiankiem smakuje tutaj wybornie. Słodko ziołowe nuty wspaniale tutaj współgrają. Ta sałatka zachwyca. Musicie jej spróbować :)

Sweetcorn salad with coconut & thyme

Sweetcorn salad with coconut & thyme

Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.

SKŁADNIKI (2 porcje):

2 kolby młodej kukurydzy

3 łyżki oleju kokosowego virgin (polecam taki)

1 szklanka dużych, suszonych płatków kokosowych

3 łyżki listków świeżego tymianku

1 mała czerwona cebula

sok z połowy limonki

szczypta różowej soli himalajskiej

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw podprażamy nasze kokosowe płatki (pomijamy ten krok, jeśli kupiliśmy prażone). Na rozgrzanej patelni, dokładnie je "tostujemy" aby lekko się zarumieniły i nabrały chrupkości. Gdy są gotowe, przesypujemy je do miski.

Ziarna kukurydzy odkrajamy od kolby. Odstawiamy. Drobno siekamy cebulę i przygotowujemy resztę składników.

Sweetcorn salad with coconut & thyme

Na patelni na małym gazie zagrzewamy olej kokosowy, wrzucamy do niego kukurydzę i podsmażamy 2-3 minuty. Przesypujemy ją do miski, dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Serwujemy od razu. Jeśli planujemy podać ją później, wtedy czekamy z dodaniem kokosowych płatków, aby pozostały chrupkie, należy je dodać do sałatki tuż przed jej podaniem.

Smacznego ☺

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną