Dietetyczna warstwowa sałatka gyros

Krzysztof
Sałatki
02.09.2014 15:26
Dietetyczna warstwowa sałatka gyros

Przepis

Składniki:

jedna mała pierś z kurczaka

3 ogórki konserwowe

4 łyżki kukurydzy konserwowej

4 łyżki selera konserwowego

1 jajko ugotowane na twardo

1/3 pora

kubeczek jogurtu naturalnego

ketchup bez cukru

kapusta pekińska

przyprawa gyros

pieprz, sól do smaku

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z żyłek i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa i ewentualnie solą i pieprzem. Usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Gdy wystygnie, wyłożyć nim dno naczynia.

Kolejną warstwą jest kukurydza, niestety nie zrobiłam zdjęcia.

Ogórki konserwowe drobno posiekać, nie trzeba obierać ich ze skórki, na ogól jeśli ogórki są kupne, skórka jest dość miękka.

Wyłożyć połowę jogurtu naturalnego, a na to warstwę ketchupu bez cukru, by lekko zakrył jogurt. Nałożyć drobno posiekane jajko.

Posypać selerem konserwowym ze słoika odsączonym x zalezy, a potem posiekanym w krążki porem.

Nałożyć resztę jogurtu i znowu ketchup, pod koniec posypać wszystko posiekaną kapustą pekińską i odstawić, żeby smaki się przegryzły do lodów

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną