Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania

Agnieszka
Sałatki
13.04.2018 6:26
Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania

Zaczęliśmy szukać i trafiliśmy na przepis na Minimalistbaker (to jeden z naszych ulubionych blogów), w którym spodobał nam się sposób przyrządzania ryżu. Liczba porcji: 2 Sushi bez zawijania Lubisz sushi, ale nie masz czasu, głowy, umiejętności, ochoty (niepotrzebne skreślić), żeby je robić w domu? Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Jeśli masz ochotę na sushi, zrób je w domu w 20 minut. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały większe grudki, ale nie może on zmienić się w pulpę. Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Pomysł zaczerpnęliśmy z bloga NaturallyElla, ale jej przepis wydał nam się trochę ubogi w smaki. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna, ale czysta. Mamy dla Ciebie doskonały przepis na super szybkie sushi bez zawracania sobie głowy rolowaniem gotowanego ryżu! Od siebie dodaliśmy jeszcze krewetki (wiemy, sporo ich u nas na blogu), ale możesz je pominąć i zostać przy samym łososiu. Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wyłóż do głębokich miseczek ryż, na wierzch połóż świeże warzywa, imbir i krewetki. Krok 2 Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-sushi-bowl-czyli-sushi-bez-zawijania/