Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami

Krzysztof
Sałatki
29.04.2014 8:01
Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami

Przepis

1/3 chleba śródziemnomorskiego

1/2 główki sałaty lodowej

1 szklanka pomidorków koktajlowych

1 ogórek zielony

1 czerwona cebula

1/2 szklanki czarnych oliwek

100 g sera sałatkowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

pieprz

sól

oliwa z oliwek

Przygotowanie

Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i potrząsając patelnią, podsmażamy, aż chleb się lekko zrumieni. Zdejmujemy patelnię z ognia.

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy przekrojone na pół oliwki, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Ser sałatkowy kruszymy w palcach i dodajemy do sałatki.

Zioła prowansalskie mieszamy z 4 łyżkami oliwy z oliwek. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej grzanki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną