Sałatka z Jarmużem, Słodkim Ziemniakiem, Brukselką i Żurawinowym Winegretem

Joanna
Sałatki
17.01.2018 3:57
Sałatka z Jarmużem, Słodkim Ziemniakiem, Brukselką i Żurawinowym Winegretem

Słodki Ziemniak Brukselki Jarmuż lub mix sałaty z jarmużem Pestki Słonecznikowe ( pestki wymieszane z pieprzem cayenne i lekko podprażone na suchej patelni ) + podpieczona pierś z indyka lub kurczaka ( opcjonalnie) Słodki ziemniak kroimy w talarki opruszamy lekko solą i mieszamy z odrobiną oleju ( można dodać oliwę z oliwek, olej kokosowy lub jakikolwiek inny olej). Blendujemy ( można zblendować część sosu po to aby winegret zawierał odrobinę owoców żurawiny ) (*** luteina i zeaksantyna to karotenoidy które nie są przekształcane w witaminę A – są one obecne w naszych oczach ; Niektóre badania pokazują, że dieta bogata w luteine i zeaksantynę może zmniejszać ryzyko zachorowalności na zwyrodnienie plamki żółtej – choroby oczu która związana jest z wiekiem , najczęściej występująca po 65 roku życia. Sałatka zawiera słodki ziemniak bogaty w beta karoten ( beta karoten to prekursor do witaminy A; przemiana beta karotenu w witaminę A następuje w wątrobie; witamina A jest odpowiedzialna za percepcję w ciemności ). Żurawinowy Winegret: ½ filiżanki suszonych żurawin ( lub większa ilość świeżych żurawiny; świeże żurawiny muszą gotować się odrobine dłużej ) 2 łyżki cukru ( lub odrobine więcej; winegret musi być słodkawy a zarazem lekko kwaśny dlatego najlepszym patentem na wydobycie odpowiedniego smaku jest jego spróbowanie przed końcem gotowania ) Następnie pieczemy w piekarniku w około 220 stopni celsjusza do czasu, aż ziemniaki lekko się zarumienią; Brukselkę kroimy w talarki lekko solimy. Pomimo niejednoznacznych rezultatów, AOA (American Optometric Association) podkreślić, że warto jest spożywać większe ilości warzyw i owoców ( szczególnie bogatych w zielonych barwnik czyli w luteinę i zeaksantynę ) w celu potrzymania zdrowych oczu i sprawności widzenia). Sól W garnku mieszamy suszone żurawiny, cukier, wodę, ocet winny i odrobinę soli – zagotowujemy po czym zmniejszamy gaz; całość gotujemy na lekkim ogniu przez około 5 minut. Niektóre badania pokazały, że osoby z dietą ubogą w antyoksydanty miały tak samo niski wskaźnik zachorowalności na wyżej wymienioną chorobę oczu.