Prawdziwa sałatka Cezara

Agnieszka
Sałatki
10.01.2018 15:23
Prawdziwa sałatka Cezara

Sałatka Cezara jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie i aż trudno uwierzyć, że bardzo trudni znaleźć oryginalny przepis na sałatkę Kiedyś oglądaliśmy odcinek Kuchennych rewolucji, w którym kucharz z braku składników podawał sałatkę Cezara bez anchois, ale za to śledziem… Dla przykładu, w warszawskim hotelu Sheraton (przy pl. Trzech Krzyży) w menu jest sałatka cesarska podawana w postaci rozłożonych na talerzu liście sałaty, ułożonych na niej kawałków kurczaka, kilku pomidorków koktajlowych i kilku stosowanych kromek pieczywa. Gdy woda z jajkiem zawrze włącz stoper i po 1,5 minuty od momentu gdy woda się zagotowała zdejmij garnek z ognia, wyjmij z wody jajko i ostudź pod zimną wodą. ) Przygotowanie: Krok 1 Wyjmij z lodówki jajko by się ogrzało do temperatury pokojowej – można je włożyć do ciepłej wody na 10 minut. Gdy grzanki już się podpieką, wylej na patelnię łyżkę oliwy i obtocz w niej kostki pieczywa. Wypróbuj inny klasyk amerykańskiej kuchni sałatkę COBB Składniki: Główka sałaty rzymskiej (opcjonalnie mix sałat) 1 ciabatka lub kromka chleba włoskiego Kilka plastrów szynki prosciutto Garść pomidorków koktajlowych Łyżka oliwy Dresing: 2 łyżki soku z cytryny Sałatę wymyślił włoski emigrant i restaurator Cesare Cardini, który na początku XX wieku przypłynął do Ameryki Północnej i gdzie przez wiele lat prowadził restaurację (najpierw w Meksyku, a później w Kalifornii). Włóż jajko do garnka z zimną wodą i postaw na palnik rozgrzany na maksa. Łyżka sosu worcester 3 łyżki parmezanu drobno startego Jajko 4 łyżki oliwy 1 anchois (lub pół – jeśli sałatka ma być mniej słona Kiedy podpieką się z jednej strony, przewróć na drugą. Przyjmuje się również za pewnik, że w sałacie powinno być anchois, czyli wędzone sardele. Gotowe! Sosu nie musi być dużo – jest gęsty i intensywny w smaku, dlatego niewielka ilość dobrze aromatyzuje danie. Ułóż sałatę na talerzu, na niej grzanki, pokrojone pomidorki, prosciutto. Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem by pozbyć się przypalonych okruszków i ułóż na niej plastry prosciutto. Zobacz menu na tydzień – kurczak i jarmuż, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Zresztą wersji i wariacji na temat sałatki jest tyle, że część zupełnie nie przypomina pierwowzoru. Standardowo sałatka Cezara podawana jest w dressingu, którego głównym składnikiem jest majonez. Szczególnie polecamy dresing, odwołujący się do przepisu Julii Child, który wzięliśmy z książki kucharskiej Rodzina Soprano, opracowanej przez Artiego Bucco. Sałatka Cezara składa się z pomidorków i szynki prosciutto. Nie przesadźcie z solą, bo słone są już przecież anchois, sos worchester i parmezan. Smaż, aż staną się chrupiące (w międzyczasie możesz przygotowywać dresing). Rozbij wystudzone jajko, oddziel żółtko, które powinno być ładne, nieścięte i elegancko oddzielić się od ściętego już białka. Nasza sałata Cezara jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca (pomimo niewielu składników) i dość niskokaloryczna. Tyle wiadomo na pewno, nie ma jednak kanonicznej wersji przepisu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/salatka-cezara/