Domowe masło ze śmietanki kremówki

Przetwory
24.10.2017 10:42
Domowe masło ze śmietanki kremówki

Śmietankę, najlepiej ekologiczną lub od zaprzyjaźnionej gospodyni, wyjmujemy z lodówki ok. 30 minut przed robieniem masła - zimna śmietana łatwiej się ubija na piankę, ale nie na masło! Aby przygotować domowe masło potrzebujemy ok. 300 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu), słoik o pojemności 0,5 litra i 15 minut wolnego czasu. Pyszne masło może zrobić sobie w domu - wystarczy 15 minut i mamy maselniczkę pełną pysznego, kremowego masełka! Po tym czasie tłuszcz zawarty w śmietanie zbije się w ładną kulę masła, a obok wytworzy się naturalna maślanka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2017/10/domowe-maso-ze-smietanki-kremowki.html