Zakwas z buraków na barszcz wigilijny

Zakwas z buraków na barszcz wigilijny

Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 1 kg obranych buraków – 5-6 ząbków czosnku – 1 l przegotowanej wody – 1 łyżka soli – 3-4 listki laurowe – łyżeczka ziela angielskiego – kromka chleba na zakwasie lub łyżka soku z kiszonej kapusty Do przygotowania barszczu możecie użyć kawałka chleba na zakwasie lub w wersji bezglutenowej soku z kiszonej kapusty. Zakwas możecie pić nie tylko w ugotowanym barszczu, ale przede wszystkim jako samodzielny napój. Na koniec dodajcie chleb lub sok z kiszonej kapusty. Tak przygotowany zakwas odstawcie w chłodniejsze miejsce uprzednio przykrywając słój ściereczką i związując gumką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/zakwas-burakow-barszcz/