Esencja pomarańczowa

Agata
Przetwory
06.11.2015 8:32
Esencja pomarańczowa

Składniki: obrana skórka z 1 dużej pomarańczy 125 ml spirytusu 125 ml wody Wykonanie Pomarańczowe skórki pozbawiamy albedo, czyli białej skórki, która wprawdzie zawiera dużo witaminy C, ale przez to jest gorzkawa. Robiłam już własną esencję waniliową nie zawiera ona żadnych chemicznych dodatków, doskonale sprawdza się w ciastach i deserach, więc czemu nie zrobić także pomarańczowej ? Skórki kroimy w drobna kosteczkę, umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy wodą i wódką. Po 2 tygodniach esencja już pięknie pachnie, ale najlepiej poczekać około 1,5 -2 miesięcy, żeby skórki oddały cały swój aromat.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/esencja-pomaranczowa.html