Hummus - pasta z ciecierzycy

Ewelina
Przetwory
18.10.2014 9:28
Hummus - pasta z ciecierzycy

Przepis

Lubicie czy nienawidzicie ? Próbowaliście, czy to nadal przed Wami ?

Zróbcie, spróbujcie, przekonajcie się, że ... to jest PYSZNE !

Domowy hummus zajadać można na dobrym chlebku lub w towarzystwie chrupiących warzyw. Idealny na przyjęcie, szybki w przygotowaniu.

Składniki:

* 3 łyżki sezamu

* 1 łyżka oleju sezamowego lub innego

* puszka ciecierzycy ( około 300 g )

* 2-3 ząbki czosnku

* około 100 ml oliwy z oliwek

* sól

* papryka w proszku

Wykonanie:

Na wstępie musimy przygotować TAHINI, czyli pastę sezamową.

Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy ziarna sezamu i prażymy, aż sezam lekko się ze złoci. Uwaga ! Nie wolno przypalić , gdyż ziarna staną się gorzkie.

Ostudzić.

Sezam zmiksować, pulsacyjnie. Dodać łyżkę oleju sezamowego i miksować, aż pasta stanie się gładka.

Ciecierzycę, wraz z wodą, zmiksować z czosnkiem i oliwą na pastę. Dodać tahini, połączyć obie pasty. Gotowy hummus doprawić do smaku.

Przełożyć do słoiczka, polać oliwą i posypać papryką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną