Ogórki z chilli

Przetwory
17.09.2018 9:35
Ogórki z chilli

Przygotowanie: 3 h 30 minut + 1 dzień leżakowania Składniki: – 2 kg ogórków gruntowych – 1,5 szklanki octu – 4,5 łyżeczki soli – 3 łyżki chilli w proszku – 8 łyżek oleju – 2 szklanki cukru Ogórki umyj a następnie pokrój w plasterki około 3-5 milimetrów wyrzucając pierwszy i ostatni plasterek. Polecam Wam także: – ogórki kiszone – sok malinowy na zimę – smalec tradycyjny – puree z dyni – konfitura z cebuli – dynia marynowana w occie – kulki serowe w oliwie OGÓRKI z CHILLI Celowo skróciłam także czas leżakowania moich ogórków w zalewie, dzięki temu są bardziej chrupiące i według mnie po prostu lepsze 🙂 Możecie jednak zrobić tradycyjnie, czyli zanim włożycie ogórki do słoików trzymajcie je 3 dni w zalewie. UWAGA: Jeśli robisz ogórki w całości a nie w plasterkach, zrób o 1/3 zalewy więcej niż w przepisie. SMACZNEGO! Możesz także zrobić ogórki w całości w tej samej zalewie (wybierz do tego mniejsze ogórki), wtedy natknij ogórka wzdłuż do 3/4 długości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/ogorki-z-chilli/