Tradycyjne powidła śliwkowe. Przepis na powidło ze śliwek węgierek

Przetwory
08.09.2018 5:59
Tradycyjne powidła śliwkowe. Przepis na powidło ze śliwek węgierek

Ok. 2 kg śliwek (ważone bez pestek), najlepiej węgierek, ale pyszne są też z renklod 350 g cukru, chyba, że śliwki są bardzo słodkie, to wtedy tylko 200 g pół szklanki wody Wtedy dodajemy cukier, wszystko mieszamy i smażymy śliwki ok. 2 godz. Masę należy co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką, aby powidło nie przywarło do dna garnka. Gdy śliwki są bardzo słodkie i dojrzałe do smażenie nie trzeba dodawać cukru, a powidła i tak będą naturalnie słodkie! Pyszne są także powidła smażone z jasnych odmian śliwek – renklod lub mirabelek. Na powidła najlepiej nadają się śliwki węgierki, zbierane w drugiej połowie września.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poradzimy24.pl/powidla-sliwkowe-tradycyjny-przepis-na-powidlo-ze-sliwek-wegierek/