Bułeczki marcepanowe z gruszką

Przekąski
19.03.2017 12:21
Bułeczki marcepanowe z gruszką

Ciasto - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 15 g świeżych drożdży - 60 g cukru - 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów - szczypta soli - 4 szklanki mąki - 60 g masła - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 duże jajko Kruszonka - 100 g masy marcepanowej - 100 g masła - 50 g cukru - 200 g mąki pszennej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - kilka kropli ekstraktu z wanilii - opcjonalnie garść pokruszonych na mniejsze kawałki płatków migdałowych Jestem nieco stronnicza, bo uwielbiam gruszki (szczególnie te z przydomowego sadu), ale to naprawdę najlepsze drożdżówki, jakie ostatnio jadłam - mięciutkie, puszyste, z dużą ilością nadzienia i kruszonki. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dodatkowo - 6 dużych gruszek - białko do posmarowania Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mnie podobają się w zaprezentowanej tutaj wersji, aczkolwiek można gruszki pokroić i nadziać ciasto - pełna dowolność.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2016/10/bueczki-z-gruszka-i-marcepanowa.html