Suszony schab dojrzewający-wyjątkowa domowa wędlina

Kasia
Przekąski
28.12.2015 8:12
Suszony schab dojrzewający-wyjątkowa domowa wędlina

Natomiast suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędlinę przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu SKŁADNIKI: 1,5 kg schab wieprzowy bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej 1 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 1 główka czosnku 1 łyżka młotkowanego pieprzu i 1 pończocha PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, młotkowanym pieprzem. Schabik suszony-tym razem nie wędzony,nie pieczony tylko dojrzewający-pycha.....uwielbiam tego typu wędliny,pierwszy raz przygotowywałam taką na święta i okazała się strzałem w dziesiątkę. przy tym nie jest droga w przygotowaniu,jedynie trzeba poświęcić jej 5 min co 36 godzin. ale efekt jest tego wart w 100% Cukier i sól w przygotowaniu tych wędlin mają za zadanie konserwować te wędliny, aby potem w procesie suszenia, wędlina się nie psuła. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2015/12/suszony-schab-dojrzewajacy-wyjatkowa.html