Pasztet z cukinii

Monika
Przekąski
14.08.2015 23:37
Pasztet z cukinii

składniki: 2 młode średnie cukinie, dałam żółtą i zieloną (ok 900 g) 200 g żółtego sera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka sól,pieprz 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i odstawić na sicie na ok godzinkę aby puściła sok. Najlepiej wybrać młode sztuki ale można użyć też starszej cukinii jednak trzeba obrać ją ze skórki i wykroić miękki miąższ z pestkami. Dodać też zeszkloną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy, soli nie za dużo bo cukinia już była solona. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż wierzch dobrze się przyrumieni ok 60 minut funkcja góra dół. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cukinii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/08/pasztet-z-cukinii.html