tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym

Ewa
Przekąski
23.04.2015 8:38
tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym

Składniki

2 filety drobiowe

przyprawa do kurczaka lub do gyrosa

słodka i ostra papryka wg uznania

1/3 szklanki zimnego mleka

3 garści płatków kukurydzianych

6 - 7 krakersów (opcjonalnie, mogą być np. cebulowe)

4 łyżki tartej bułki

dodatkowo:

1 główka sałaty lodowej

1 średni ogórek szklarniowy

1 strąk papryki

2 średnie pomidory

150 gramów żółtego sera

5 - 6 placków do tortilli gotowych lub domowej roboty

majonez

ketchup

sos czosnkowy:

150 gramów śmietany kwaśnej 18% lub jogurtu naturalnego (śmietana lepsza wg mnie)

2 - 3 ząbki czosnku

sól

pieprz

parę kropel soku z cytryny

szczypta lub dwie cukru pudru

Przepis

Filety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawami, odstawiamy na 30 minut.

Płatki i ewentualnie krakersy wsadzone do grubszego nylonowego woreczka miażdżymy wałkiem do ciasta, można zostawić większe kawałki, potem przesiewamy je z tartą bułką.

Mięso maczamy w mleku, panierujemy w mieszance. Smażymy na złoto z obu stron, studzimy, kroimy w paseczki.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, które potem grubo szatkujemy.

Paprykę kroimy w paseczki, pomidora w plasterki, ogórka w półplasterki.

Ser ścieramy na dużych oczkach.

Sos czosnkowy.

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem lub śmietaną i resztą składników.

Placek do tortilli smarujemy cienko majonezem, ketchupem, na środku układamy składniki nadzienia, posypujemy serem żółtym, składamy w "krokieta", a następnie zawijamy w folię aluminiową.

Tortillę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni podgrzewamy do rozpuszczenia sera, około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie polewamy sosem czosnkowym i smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną