Kurczak po chińsku

Ewa
Przekąski
03.07.2018 8:17
Kurczak po chińsku

400-500 g piersi kurczaka 5 ząbków czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki octu ryżowego (nie miałam, wykorzystałam ocet winny) 2/3 szkl. Udostępnij Zapisz Kawałki kurczaka marynowane w sojowym sosie z dużą ilością czosnku, olejem sezamowym oraz octem ryżowym obsmażamy, następnie otaczamy pikantnym ciastem i ponownie krótko smażymy. mąki ziemniaczanej proszek do pieczenia chilli w proszku sól Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, po czym smażymy na złoto, na głębokim oleju. W osobnym naczyniu łączymy obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz szczyptę mielonej papryczki chilli. W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, olej sezamowy oraz ocet ryżowy. Dodajemy około 3/4-1 szklanki zimnej wody i mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji, podobnej do ciasta naleśnikowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/07/03/kurczak-po-chinsku/