Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy

kardamonovy
Przekąski
15.02.2018 9:42
Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy

Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 2 liście laurowe 4 marchewki 3 łyżki oleju rzepakowego + do nasmarowania foremki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej chili (lub więcej) 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki siemienia lnianego bułka tarta do posypania sól Soczewicę płuczemy i gotujemy w dwóch szklankach wody z liśćmi laurowymi. Na zimny olej wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Keksówkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, masę przekładamy do foremki i pieczemy 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ugotowaną soczewicę miksujemy w blenderze razem z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i masłem orzechowym. Kumin i kolendrę prażymy chwilę na suchej patelni, następnie ucieramy w moździerzu. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, do całkowitego odparowania wody. Dodajemy marchewkę, koncentrat pomidorowy, sól, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, odstawiamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/pikantny-pasztet-z-marchewki-i-soczewicy/