Pasztet z gęsi

Julianna
Boże Narodzenie
09.12.2017 19:53
Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 7 ziarenek jałowca 3 gałązki świeżego tymianku 50ml brandy lub koniaku 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy Udka umyć, naciąć skórę, ułożyć na zimnej patelni, podgrzewać, żeby zaczął wytapiać się tłuszcz, a skórka się przyrumieniła. Pasztet z soczewicy z nutą indyjską - Mini-pasztety z królika z żurawiną - Pasztet z królika - Domowe ciasta, wędliny, barszcz na zakwasie, własnoręcznie ulepione uszka i pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może skusicie się na upieczenie pasztetu z gęsiną? Na patelni razem z udkami zrumienić też pokrojone w kawałki podgardle oraz przekrojoną na pół cebulę. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. 2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Pasztet z królika z kurkami Pasztet z indyka (z żurawiną) - Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi - I choć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. To czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia, czas przygotowań, czas kupowania i pakowania prezentów, wreszcie też czas wymyślania i testowania świątecznych przepisów. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Dodać przyprawy (rozmaryn, liście laurowe, tymianek, ziele, jałowiec), zalać gorącą wodą, żeby mięso było na prawie całe przykryte płynem. Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/12/pasztet-z-gesi.html