Nigdy nie wylewaj ZALEWY po PIKLACH

Krzysztof
Kulinaria
16.09.2017 15:02
Nigdy nie wylewaj ZALEWY po PIKLACH

Jeżeli właśnie opróżniłaś słoik korniszonów czy np. papryki konserwowej to nie wylewaj zalewy ze słoika!


Możesz z powodzeniem wykorzystać tę zalewę do innych rzeczy:


ZRÓB NOWE PIKLE – wystarczy, że weźmiesz drugi słoik, wyparzysz go i wrzucisz do niego cieniutko pokrojone warzywa (ogórki, marchew, paprykę itp.)

Następnie zalewę należy przelać do garnka doprowadzić do wrzenia.

Na koniec zalej wrzącą zalewą słoik z pokrojonymi warzywami i dobrze zakręć go.

Po 14 dniach pikle będą idealne!


ODMIEŃ SMAK MASŁA – jeżeli często przygotowujesz sobie własną „maślaną mieszankę” (masło, czosnek, koperek itp) np. podczas grillowania to ten pomysł na pewno Ci się spodoba.

Wrzuć do miseczki pół kostki bardzo miękkiego masła, dodaj 1 łyżkę zalewy po ogórkach, dodaj do tego posiekane korniszony i dodaj soli i pieprzu według uznania.

Wstaw na 2 godziny do lodówki.

Taka mieszanka świetnie smakuje w połączeniu z ciepłym grillowanym pieczywem.


MARYNOWANE MIĘSO – zamiast wylewać zalewę możesz zamarynować w niej mięso. Wystarczy, że do zalewy dodasz odrobinę oleju i musztardy i marynata gotowa!

Włóż do niej na kilka godzin np. kurczaka pokrojonego w kostkę, a po tym czasie usmaż go na patelni.


MARYNOWANE JAJKA – nie każdy spotkał się z tym sposobem. Jest on popularny wśród Brytyjczyków. Ugotowane jajka należy włożyć do wyparzonego słoika i zalać je zagotowaną zalewą. Po 14 dniach jajka będą gotowe.

To od Ciebie zależy czy włożysz je w skorupkach czy je obierzesz.

Obrane jajka będą miały bardziej wyrazisty smak.

Zdjęcie Nigdy nie wylewaj ZALEWY po PIKLACH #1
fot. shutterstock
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną