» Przepisy » Chleb » Chleby na drożdżach i zakwasie » Domowy chleb ortębowy z ziarnami i żurawinami

Domowy chleb ortębowy z ziarnami i żurawinami


1 5 5
2017-11-23
Przygotowanie 20 minut + wyrastanie 20 minut + pieczenie 1 i 1/2 godziny
bardzo łatwe
Porcje: 2 keksówki o wymiarach 30 cm x 9 cm
Kuchnia europejska
Domowy chleb ortębowy z ziarnami i żurawinami

Chleb podajemy do wszystkiego. Jemy go na śniadanie, często podajemy do zupy, na kolację. Robimy kanapki z chleba i różnych dodatków na drugie śniadanie czy na wycieczkę. A wiadomo, że najlepszy chleb to ten świeży, niesamowicie pachnący z miękkim środkiem. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi możesz przygotować perfekcyjny domowy chleb we własnym piekarniku :)

To pyszny domowy chleb ortębowy z ziarnami i żurawinami. Otrębowy chleb jest pięknie wyrośnięty dzięki dodatkowi świeżych drożdży. Ziarna słonecznika i dyni sprawiają, że chleb otrębowy ma fantastyczny smak, a owe ziarenka przyjemnie w nim chrupią. No i żurawina, która dodaje słodyczy :)

Pewnie zastanawiasz się, ile czasu zajmuje przygotowanie takiego domowego chleba otrębowego. Nie masz się czym martwić, bo robi się go naprawdę szybko. Dzięki temu przepisowi chleb ortębowy z ziarnami i żurawinami przygotujesz bez żadnych problemów i nie ma opcji, żeby coś Ci nie wyszło. Nie musisz czekać dwóch godzin, aż ciasto wyrośnie. To ciasto rośnie błyskawicznie! 20 minut i aż wychodzi z miski :)

Przepis na ten pyszny chleb otrębowy ma tylko jeden minus. Trzeba poczekać, aż się upiecze. Ale w tym czasie możesz się po prostu zrelaksować i rozkoszować cudownym aromatem domowego chleba ortębowego z ziarnami i żurawinami, który będzie czuć w całym domu :)


Składniki na domowy chleb ortębowy z ziarnami i żurawinami

1 kg mąki pszennej
2 szklanki ciepłej wody
1 i 1/2 szklanki ziaren dyni, słonecznika i żurawin
1 szklanka otrębów pszennych
10 dag świeżych drożdży świeże
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie dania domowy chleb ortębowy z ziarnami i żurawinami

...

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy. Do miseczki włóż pokruszone drożdże. Zalej 1 szklanką ciepłej wody. Dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do mąki dodaj otręby, sól, ziarna słonecznika i dyni oraz żurawiny. Wymieszaj.
  3. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wyrób elastyczne ciasto. Włóż je do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
  4. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  5. Formy keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż w nich ciasto.
  6. Do naczynia do zapiekania wlej wodę. Wstaw je do piernika na dolną blachę. Dzięki temu chleb będzie wilgotny w środku. Formy wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 30 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  8. Kiedy chleby ostygną, wyjmij je z form i pokrój na kromki.


Rada: Jeżeli chcesz, aby Twój chleb miał miękką skórkę, po wyjęciu z piekarnika odwrócić formy do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.
Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.